maanantai 16. huhtikuuta 2012

Tuulivoima hiipuu Englannissa ja maailmalla

The Daily Tlegraph -lehden kuvitusta
linkistä aukeavaan juttuun
Iso-Britannian hallitus on vetämässä pois tukensa tuulivoiman jatkokehittämiseltä. Hallitus ei siis halua enää lisätä tuulivoiman osutta brittien energiatuotannossa. Tämä johtuu pitkälti kolmesta eri syystä, jotka ovat kytköksissä toisiinsa.

Ensinnäkin jo nyt rakennetun tuulivoiman kulut ovat nostaneet niin paljon brittitalouksien energiakustannuksia, että keskiluokkakin on alkanut napinoida. Briteissä on noussut keskusteluaiheeksi energian hinnannousun aiheuttama köyhyys.

Toiseksi tuulivoiman uskottavuus on kärsinyt kovia kolauksia sekä toimintavarmuutensa että ympäristöhaittojensa osalta. Brittein saaret ovat kokeneet viime vuosien talvina useita kovia pakkasjaksoja (joita sikäläisen ilmatieteenlaitoksen mukaan ei enää jatkuvasti lämpenevässä ilmastossa pitänyt esiintyä), joiden aikana tuulivoimalat eivät ole pyörineet. Viime vuosina maisemaan nousseet ja kauas näkyvät 100-metriset tuulivoimalat ovat yhä useampien mielestä maisemahaitta ja uhka lentäville eläimille. Jopa osa ympäristöjärjestöistä on kääntynyt niitä vastaan kerättyään linnun- ja lepakonraatoja voimaloiden alta.

Brittiparlamentin kansanedustajat saavat em. aiheisiin liittyen yhä enemmän postia, jossa kyseenalaistetaan edellisten sosialidemokraattisten hallitusten aikaiset päätökset tuulivoiman ja yleensäkin ns. vihreän energiateollisuuden suosimisesta. Pari kuukautta sitten yli sata suurimman hallituspuolueen kansanedustajaa ilmoitti julkisella kirjelmällä vastustavansa uusien tuulivoimaloiden rakentamista.

Tulos tästä näyttää olevan se, että Iso-Britannian hallitus aikoo energia- ja ilmastonmuutosministeri Greg Barkerin mukaan lopettaa tuulivoiman lisäämisen. Barkerin mukaan Britanniassa on jo se tuulivoima, jota he tarvitsevat. Samalla suunnitellaan tuulivoimalle vuosittain maksettavien noin 500 miljoonan euron tukiaisten pienentämistä tulevina vuosina. Brittihallitus muuten ei aio käydä neuvotteluja asiasta EU-komission kanssa, vaikka em. toimet ovat vastoin sen sitoutumista EU:n uusiutuvan energian  lisäämissuunnitelmien kanssa. Nämä päätökset eivät ole yllätyksiä, sillä kirjoitin niistä jo viime lokakuussa.

Samanlaisia päätöksiä on jo tehty Espanjassa, Portugalissa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Jostain syystä lähes täyskäännökset tuulivoiman kohdalla eivät ole kiinnostaneet kotimaisia mediatalojamme. Miksihän? Ehkä siksi, että tuulivoima olosuhteiltaan em. maita paljon huonommassa Suomessa on edelleen tavoittelemisen arvoista, kuten viimeksi kuulimme neljältä eri hallituspuoluetta edustavalta ministeriltä ns. Tarastin tuulivoimatyöryhmän mietinnön julkistamistilaisuudessa.

Pitäisikö velkaantuvan ja kilpailukykyään menettävän Suomenkin tarkistaa energialinjauksiaan ja lopettaa kansantaloudellisesti kannattamattoman sekä sähkölaskujamme kasvattavan tuulivoiman lisärakentaminen? Minun mielestäni niin tuulivoiman paratiisissa, Iso-Britanniassa, ja kahdessa energiatuotannon suurvallassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa, nähdystä esimerkistä pitää ottaa nopeasti mallia. Ja Brysselin komissaareilta pitää vaatia tuulivoiman sijaan edullista sekä varmaa energiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti