sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Professori Haaviston olemattomat ansiot

Haavisto avustajineen
Kiinnostuin professori Pekka Haavistosta, kun kuulin hänen olevan professori. Luulin tietäneeni aika hyvin kaikkien presidenttiehdokkaiden taustat, mutta Haaviston professuuristatus iski kyllä yleisivistykseni maan rakoon. Olin pitänyt Haavistoa opintonsa keskeyttäneenä valtiotieteen ylioppilaana. Miten saatoinkin erehtyä niin pahasti?

Päätin sitten tarkistaa, missä muissa asioissa olen mahdollisesti tietämätön Haaviston ansioista. Tutustuin tietysti Haaviston ansioluetteloon ja nettisivuihin. Lukaisin hänen bloggauksensa mm. aiheista rauha, rauhanturvaaminen, rauhanvälitys, aseriisunta, terrorismi, Darfur, Eritrea, Libya, Lähi-itä jne. Sen lisäksi koetin etsiä googlettamalla kansainvälisen lehdistön mainintoja Pekka Haavistosta erinäisissä yhteyksissä.

Lopputulos em. tutkimisesta oli kyllä masentava. En kyllä yhtään yritä kiistää, etteikö seuraava Haaviston  omasta ansioluettelosta pitäisi paikkaansa:
Vuosina 1999-2005 Haavisto toimi YK-tehtävissä maailman kriisialueilla, mm. Balkanilla, Afganistanissa, Palestiinassa, Irakissa, Liberiassa ja Sudanissa johtaen useita YK:n ympäristöjärjestön UNEP:n kenttäselvityksiä kriisien aiheuttamista ympäristötuhoista. UNEP-tehtäviin kuuluivat myös selvitys Baia Maren kaivosonnettomuudesta Romaniassa sekä useat köyhdytetyn uraanin kenttätutkimukset sota-alueilla. Vuosina 1994-1995 Haavisto johti YK:n Euroopan talouskomission UNECE:n evaluaatiota, joka johti moniin uudistuksiin.
Vuosina 2005-2007 Pekka Haavisto toimi EU:n erityisedustajana Sudanissa ja Darfurissa. Tällöin hän otti osaa EU:n edustajana myös Darfurin rauhanneuvotteluihin. Vuonna 2007 hän toimi myös YK:n erityisasiantuntijana Darfurin kriisissä.
Mutta Haaviston omilta sivuilta ei selviä, mitä hän on saanut aikaan. Eikä asia selviä kyllä googlettamallakaan. Ensimmäisiltä pariltakymmeneltä kansainväliseltä Google-hakutulossivulta ei löytynyt paria nimimainintaa lukuunottamatta mitään Haavistosta - siis ei aikaansaannoksista, tuloksista tms. Tulos ei parantunut, vaikka painotin haun Haaviston tehtäväaikaan em. ulkomaantehtävissä. Toimittajat eivät ole ilmeisesti edes viitsineet arvioida Haaviston panosta tai osuutta asioihin. Osasyy voi tietysti olla siinä, että ehkä Balkanin kriisejä lukuunottamatta muut Haaviston "sovittelemat" kriisit ovat täysin ratkaisematta. Meillä siis on presidenttiehdokkaana "suuri rauhanvälittäjä", jonka rauhoja ei ole, mutta eipä ole mainintoja Haaviston rauhattomuutta pahentavasta vaikutuksestakaan. Ei ole oikein mitään!

Sama jokseenkin tyhjä lopputulos tuli Haaviston blogista, joka sisälsi lyhyitä ja pinnallisia kirjoituksia. Niistä yhteenvetona voisi todeta, että rauha pitäisi saada aikaan, rauhanponnisteluja lisätä ja aseita riisua. Olemme varmaan kaikki jokseenkin samaa mieltä asioista, mutta Haaviston kirjoituksista ei löydy perusteltua analyysiä eikä mitään siitä, miten tai missä järjestyksessä asiat pitäisi toteuttaa.

Ehkä pahimmalta kuitenkin tuntui se, että Haaviston sivuilta ei löydy oikein mitään siitä, miten suomalaisten etuja pitäisi globalisaation pyörteissä puolustaa. Ylipäälliköksi pyrkivä Pekka Haavisto tekee kyllä selväksi, että seuraavaksi Suomen pitäisi luopua rypäleammuksista ja yleensäkin riisua aseistustaan enemmän. Mutta yhtään järkevää ajatusta ei löydy siitä, miten koko maata pitäisi tarvittaessa puolustaa poliittisesti, taloudellisesti tai sotilaallisesti.

Professori Haaviston akateemiset ansiot ovat tietysti puhdas nolla, mutta nuo rauhanvälityksenä mainostetut ansiot näyttävät ainakin muutaman tunnin nettiselvitysten perusteella rajoittuvan poliittisiin nimityksiin ja mukana oloon. Sotilaalliset käytännön ansiot ovat alokkaan alapuolella, mutta siellä täytyy olla jotain salaista, sillä Haavistolle on myönnetty sotilasansiomitali. Haavisto arvelee olevansa eniten maailman miinakentillä kävellyt sivari. Ehkä tuollaisesta arvelusta saa nykyisin mitalin? Montakohan miinaa Haavisto on polkaissut? Pyydän lukijoita kommenteilla korjaamaan, jos olen erehtynyt.

Haaviston todellinen ansio näyttää siis olevan mukava jutustelu televisiokameroiden edessä. Jos Pekan seksuaalinen suuntautuneisuus olisi toinen, hän voisi olla joka toisen anopin unelmien vävypoika. Mutta Haaviston muut ansiot ovat kyllä piilossa. Professuuri ja rauhanvälitys taitavat olla yhtä suurta vihreää bluffia? No sitten ovat ympäristöministerikaudelta tietysti ansiot ilmasto- ja natura-asioissa. Niistä lisää täällä. Eivät tainneet olla suomalaisten etujen mukaan tehtyjä kumpikaan?

Lisää Pekka Haaviston sopivuudesta ylipäälliköksi voit lukea täältä.

6 kommenttia:

  1. Ihmiset tuntuvat rakastavan kaikenlaisia kuplia. Median hypettamia! Mutta miksi Haavistoa on hypetetty? Hmmmm....

    VastaaPoista
  2. Haaviston Darfurin keikka ei mennyt ihan putkeen. Itseasiassa homma meni niin puihin, että tilalle pistettiin toinen mies.

    "The politically proactive and independent Haavisto failed to acknowledge the limits of his mandate and was replaced by a Danish diplomat Torben Brylle who respected the limitations set by leading member states.
    As a result, the current EUSR has to focus on shuttle diplomacy and representational aspects of the job, while policy proposals are met with suspicion."

    http://www.atlantic-community.org/app/webroot/files/articlepdf/Ferhatovic%20Sudan.pdf

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, hyvähän on jättää lainaukseen vain ne osat jotka tukevat omaa näkemystä. Tässä lisää:

      "The lack of political support for a coordinated approach by member states in Sudan is another weak point. Member states interested in maintaining a national approach to the CPA and Darfur do not prefer a stronger coordination by the EUSR. Haavisto tried to coordinate the EU mechanisms and provide more policy guidance, disregarding the limits set by the member states. This lead to discontent by a number of member states who, before long, replaced him with a more suitable successor. This lack of support for a more proactive and unified approach weakened the mission and kept the EU from becoming a real actor."

      Tuon dokumentin nimihän oli: "Implementing Peace in Sudan: _Lessons_ for the EU Common Foreign and Security Policy"

      Opetus tuossa oli se että Haaviston lähestymistapa olisi ollut parempi.

      Poista
  3. Selvittäkääpä Ecuadorista vielä puolison oikea syntymäaika niin voitte yllättyä.

    VastaaPoista
  4. Ainakin neljä asiaa pitäisi selvittää; Haaviston tyokokemus, Haaviston koulutus, Haaviston maanpuolustustahto, ulkopolitiikan hoitokyky.. Ehkä sitten myös Antonion syntymäaikakin.
    Kaikissa edellämainituissa kohdissa saatamme joutua yllättymään.

    VastaaPoista
  5. Muistatteko mitä tapahtui vuonna 1995? P. Haavistoa ei valittu eduskuntaan mutta mutta, hänestä tehtiin ympäristö- ja kehitysyhteistyöministeri (muistaakseni ei tuollaista ministeriä aiemmin ollutkaan) ja miksiköhän? Pekka oli kuulemma ottanut suuren asuntolainan kansanedustakaudellaan 1991-95 ja sehän pitää (tai piti?) maksaa myös takaisin ja eihän siihen nyt yksi kausi eduskunnassa riitä ja kun tuolla ylioppilaslakilla noita johtajapaikkojakin oli laman jälkeen niin vähän tarjolla! Eikä nyt oikeisiin töihinkään tietenkään voinut mennä...
    Miksiköhän Pekka asunnon osti? Vihreän agendan mukaan(han) meidän kaikkien pitää asua vuokralla ja omaisuus pitää mahtua polkupyörän tavaratelineelle!

    VastaaPoista