tiistai 29. marraskuuta 2011

Breivik, perussuomalaiset ja oikeusvaltio

Utøyan saari
Norjan joukkomurhat tehneen Anders Behring Breivikin mielentilaa tutkineet psykologit jättivät raporttinsa oikeudelle29.11.  Raportissa todetaan, että Brevik oli joukkomurhat tehdessään sekä tutkinnan aikana psykoottinen.

Raportin mukaan Breivikille on pitkän ajan kuluessa kehittynyt paranoidinen skitsofrenia. Hänellä on monentyyppisiä harhakuvitelmia, ja hän elää omassa maailmassaan. Hän muun muassa kuvittelee, että hänet on valittu päättämään siitä, kenellä on oikeus elää ja kuolla. Hän on kuvaillut itseään  "täydellisimmäksi ritariksi sitten toisen maailmansodan", ja hän uskoo kehittelemänsä organisaation valtaavan Euroopan. Raportin johtopäätöksenä  on, että Breivik on mielisairas ja siten syyntakeeton.

Mikäli oikeus hyväksyy mielentilatutkimuksen tulokset, Breivik pääsee hoitoon ja välttää vankeustuomion. Riippuen hoidon edistymisestä ja terveyden paranemisesta hän siis voi joskus jopa kulkea vapaana miehenä. Ajatus tästä on varmasti monille ahdistava. Myönnän, että luultavasti tuntisin oloni hyvin varautuneeksi ja hermostuneeksi, jos joskus kohtaisin vapautuneen Breivikin. Mutta tämän mahdollisuuden pohdinta ei nyt ollut tämän kirjoituksen aihe, joten pureudun seuraavaksi itse asiaan.

Kun  Utøyan ja Oslon hirmutekojen toteuttajan henkilöllisyys paljastui, alkoi luonnollisesti kytkentöjen etsintä. Aika nopeasti selvisi, että Breivik oli lukenut monia maahanmuuttokriittisiä blogeja ja ollut useita vuosia aiemmin lyhyen aikaa maahanmuuttoon jossain määrin kriittisesti suhtautuneen norjalaispuolueen toiminnassa mukana. Selvisi myös, että hän oli lukenut muutaman Jussi Halla-ahon englanniksi käännetyn tekstin.

Tästä alkoi Suomessa melkoinen hutkinta- ja leimausoperaatio, johon hyvin monet mediatalot, toimittajat ja yksityiset blogistit osallistuivat. Etsittiin todisteita Breivikin ja Suomen perussuomalaisten suhteesta, yhteistoiminnasta tai vähintään ideologisesta veljeydestä. Perussuomalaisten Nuorten nopea Breivikin teon tuomitseminen tai muutkaan vastaavat ja selvät lausunnot eivät juurikaan vähentäneet leimakirveen heiluttelua. Mitä lähempänä vihreää liikettä tai äärivasemmistoa kirjoittaja oli, sitä kirkkaammin ja heppoisammin perustein perussuomalaisten leimaaminen onnistui - siis ainakin kirjoittajan omasta mielestä.

Nyt siis useat norjalaiset mielenterveysalan asiantuntijat kertovat raportissaan, että Breivik oli psykoottinen ja syyntakeeton. Toivottavasti heinä- ja elokuussa Breivikin perussuomalaiskytkennät "todistaneet" kirjoittajat nyt osaavat vetää raportista johtopäätökset. Jään jännityksellä odottamaan, ovatko perussuomalaisetkin Breivikin "kavereina" psykoottisia ja syyntakeettomia, vai onko Breivik kenties sairastunut Halla-ahon teksteistä.

Kun en halua itse syyllistyä vihervasemmiston helmasyntiin ja leimata ketään, jätän kertomatta minkä niminen SDP:n sisarpuolue Norjassa on ollut hallitusvallassa pääosan Breivikin eliniästä ja siten myös säätelemässä mielenterveystyön tasoa. Olen vain järkyttynyt siitä, että maailman parhaissakin yhteiskunnissa seulat vuotavat näin kohtalokkaasti.

Ja olen edelleen samalla kannalla jo bittiavaruuteen US:n päätöksellä kadonneen, mutta heti traumaattisten tapahtumien jälkeen laaditun kirjoitukseni kanssa. Oleellista Breivikin hirmuteoista toipumiseksi on se, että Norjan oikeusjärjestelmä toimii oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti. Nimittäin oikeusvaltion on toimittava periaatteidensa ja lakiensa mukaisesti myös hyvin kipeissä tilanteissa. Leimakirveet, kosto ja löysät heitot eivät saa voittaa.

Norjalaisille psykiatreille nostan hattua. Voin kuvitella, miten vaikeaa on ollut luodata Breivikin mieleterveyttä ammattimaisen viileästi.

Mutta kuka vihervasemmistosta ehtii ensimmäiseksi epäilemään Breivikin mielentilatutkimuksen perusteella Suomen perussuomalaisten henkistä tasapainoa? Hus hutkimaan, kun aihe on vielä kuuma!


2 kommenttia:

 1. Pari vuotta "länsimaalaisella pakkolääkityksellä".. Avaa sen totuuden.

  Yksi lensi yli käenpesän. Breivik voi ajan kanssa ehkä oppia pelaamaan sen laitoksen kanssa (kuten tuleekin), mutta ensivuodet, pakkopaitoineen, pakollisine "lääkityksineen".. Ovat todella kovaa..

  On todella kovaa übermenchille olla samalla tasolla kuin vajaaälyiset (siis vankilatasolla).

  Anders tulee vielä ymmärtämään toimiensa massiivisuuden.

  Mielestäni kauniilla tavalla. Unohtumisella..

  Ja ennenkaikkea.. Hullujen sekaan.

  Breivik, kuten Jammu, ei ole ikinä yhteiskuntakelpoinen.

  Jammu päästettiin pois... Lähihoitajien huomaan, koska inhimillisyys-aspekti.

  Niin tullaan toimimaan myös Norjassa.

  Pohjoismaalainen lainkäytäntö on höveli ääripäille.

  Sarjaraiskaaja on sarjamurhaaja.

  Elinkautinen.

  Murhaajalle en tiedä.. Mutta kiveksien poisto poistaa sarjaraiskaajan.

  Duunikaverini totesi sitä tapahtuneen vielä hänen ollessaan intissä.. Sotilassairaala tilkassa.

  "Mutta kuka vihervasemmistosta ehtii ensimmäiseksi epäilemään Breivikin mielentilatutkimuksen perusteella Suomen perussuomalaisten henkistä tasapainoa? Hus hutkimaan, kun aihe on vielä kuuma!"

  Ovat oppineet läksynsä...

  Ehkä se Breivikin massamurha ei ollut minun(kaan) syytä?...

  Korjatkaa jos olen väärässä...

  -- Darelharabpaavo

  VastaaPoista
 2. Ja persulaisethan ei sitten ikinä leimaa ketään tai mitään???

  Voi vittu mitä paskapuhetta jälleen kerran.

  VastaaPoista