tiistai 10. tammikuuta 2012

Pasifistidemarien kuolemanpusu siirtyy vaalien yli

Sainpas romutettua Puolustusvoimat
ennen kauteni loppua, hähhää!
Helsingin Sanomat osaa kertoa STT:n uutisjutun perusteella, että Puolustusvoimien supistamisen seurauksista tiedotetaan vasta helmikuussa:
Puolustusvoimien uudistuksen esittely on siirtymässä helmikuulle. Puolustusministeri Stefan Wallinin (rkp) valtiosihteeri Marcus Rantala vahvistaa STT:lle, että asian valmistelu on kesken ja vaatii yhä töitä.
Uudistus tuskin valmistuu esittelykuntoon vielä tässä kuussa, kuten alun perin oli tarkoitus. Rantalan mukaan uudistus esitellään todennäköisesti vasta helmikuun puolella. "Vielä on kuitenkin mahdollista, että uudistus esitellään tammikuussa", Rantala kuitenkin toteaa.
Puolustusvoimien uudistuksen odotetaan johtavan reservin merkittävään pienentämiseen ja useiden varuskuntien lakkautuksiin. Myös sotilashenkilökunnalle on luvassa irtisanomisia. 
Puolustusvoimille asetettiin hallitusneuvotteluissa mittavat säästötavoitteet. Pääesikunnan laskelmien mukaan Puolustusvoimien menoja on leikattava 825 miljoonalla eurolla neljässä vuodessa.
Alunperin Puolustushallinnon ylimmällä johdolla oli tarkoitus julkistaa  "Puolustusvoimauudistuksen" päälinjat 200. Maanpuolustuskurssin avajaisissa 23.1.2012. Tilaisuuteen ovat osallistumassa perinteiden mukaisesti sekä puolustusministeri että puolustusvoimain komentaja. Mutta tällä kertaa myös ylipäällikkö Tarja Halosen odotetaan osallistuvan uutta tasasatalukua juhlivaan kurssi-instituutioon.

Jokainen ylimmän valtiohallinnon rutiineja tunteva tietää, että alle parin viikon päässä olevan tilaisuuden puheet on jo kirjoitettu. Puheiden pitäjät toki voivat vielä tehdä pienehköjä muutoksia ja säätöjä puheisiinsa, mutta isot linjat on jo päätetty. Ne siis oli tarkoitus "Puolustusvoimauudistuksen" osalta julkistaa tuossa tilaisuudessa ja niin arvovaltaisesti, että asia tulee kerralla selväksi.

Jos Hesarin uutinen pitää paikkansa, julkistus siis lykätään helmikuun puolelle. Mikähän mahtaa olla lykkäyksen syy? Jostain syystä mieleeni ei tule mikään muu asia kuin presidentinvaalit. Tämä on sikälikin outoa, että nimenomaan "Puolustusvoimauudistus" on presidenttiyteen kuuluvan ylipäällikkyyden ytimessä. Siis tulevan presidentin yhden keskeisen työkalun säätäminen halutaan siirtää pois vaalitaiston loppumetreiltä.

Tällainen keskeisten asiakysymysten lakaiseminen sivuun äänestäjiä häiritsemästä ei tietenkään ole ainutlaatuista. Muistanemme, miten EU-velkakriisiin liittynyt Portugalin rahoituspaketti siirrettiin eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan, jotta se ei olisi häirinnyt Keskustapuolueen ja Kokoomuksen vaalikampanjoja viime kevättalvena. Tätä menoa emme varmaan kohta puhu enää kuntauudistuksesta, sillä alle vuoden päästä odottavat kunnallisvaalit? 2015 eduskuntavaalien alla ehkä lopetetaan keskustelu veroista ja valtion menoleikkauksista?

Viimeiseksi kysymykseksi enää jää, keitä ehdokkaita "Puolustusvoimauudistuksen" tiedottamisen lykkääminen hyödyttää vaalien ensimmäisellä kierroksella. Vastaus on aika yksinkertainen: Kaikkia muita paitsi Soinia ja Väyrystä. Hallituspuolueiden presidenttiehdokkaat olisivat voineet kärsiä äänikadosta niillä yli kymmenellä seudulla, joilta suurena ja varmana työnantajana tunnettu puolustusvoimat joutuu poistumaan.

Äänestäjän ehkä kannattaa muistaa, että niin Soini kuin Väyrynen ovat ehdottaneet "Puolustusvoimauudistuksen" lykkäämistä puolella vuodella, jotta uusi presidentti ehtisi ottaa kantaa hänen ensimmäisellä kaudellaan tapahtuvaan keskeiseen muutokseen. Tämä asia ei ole sopinut Kokoomukselle ja erityisesti SDP:lle. Halosen, Tuomiojan ja Urpilaisen muodostaman akselin annetaan siis jättää SDP:n presidenttikausien lopuksi lähes murhaava jäähyväissuudelma Suomen Puolustusvoimille. Tätä ovat hallituksessa todistamassa perussuomalaisia kaikkein eniten pelkäävät Kristillisdemokraatit, Vihreät, RKP ja Vasemmistoliitto.

Olen kansalaisena aidosti huolissani puolustuskykymme alasajosta, jota harhauttavasti nimitetään Puolustusvoimauudistukseksi. Mutta äänestäjänä olen suorastaan raivoissani yrityksestä pelata asia yli vaalien puoluepoliittisista syistä. Hallituspuolueiden äänestäjiä ja demokratiaa halveksuva ratkaisu jätti minulle jäljelle vain kaksi mahdollista ehdokasta ensimmäisellä kierroksella, ellei joku hallitusrintaman ehdokkaista nosta oleellisesti profiiliaan maanpuolustuskyvyn puolesta.

Kaikkein surullisin olen kuitenkin lehdistömme puolesta, jos tällainen äänestäjien, demokratian ja itsenäisyyden halveksunta ohitetaan yhtä kevyesti kuin Hesari yllä.


3 kommenttia:

 1. osuvan kuvan olet löytänyt :-)))

  VastaaPoista
 2. Minun ääni menee joko Soinille tai Väyryselle. Ehkä joudun heittämään kolikkoa ennen kuin päätän.

  Jos lopetettaisiin sosiaaliturvaturismi, monikulttuurisuushömppä sekä kaikki ulkomaalaisille maksetutut sosiaalituet, niin noista säästyneitä rahoja voitaisiin suunnata puolustusvoimille niin paljon, ettei puolustusvoimien menoja tarvitse leikata senttiäkään.

  VastaaPoista
 3. Tänään sitten ollaan viisaampia. Itse näkisin mieluummin nämä kaupunkien keskustoissa/taajamissa sijaitsevat varuskunta-alueet ihan jossain muussa käytössä, kuin sotilaallisessa koulutuksessa. Esim Helsingin Santahamina ja Lahden Hennala sopisivat erinomaisesti uusiksi ja laadukkaiksi asuinalueiksi, infrakin olisi jo valmiina.

  VastaaPoista