maanantai 5. maaliskuuta 2012

Vihreät korottamassa energiaverotusta ja elinkustannuksia nopeutetusti

Turvetta ja suota. Kuvan lähde: YLE
Ympäristöministeri Ville Niinistö ehdottaa, että jo hallituksen maaliskuisessa kehysriihessä pitäisi sopia turpeen veronkorotuksista. Niinistön tavoite siis liittyy turpeen polttamisesta syntyvän energian hintaan, jonka kotitaloudet pääosin maksavat joko suoraan sähkön ja kaukolämmön hinnassa, kuntien ja valtion omistamien kiinteistöjen ylläpitona tuloveroilla sekä yritysten tuotteidensa hintoihin siirtäminä tuotantokustannuksina. Sinä veronmaksajana ja kuluttajana joudut joka tapauksessa avaamaan kukkarosi jokaiselle vihreälle veronkorotukselle.


Ville Niinistön ongelmana on turpeen kilpailukykyinen hinta. Kun tuotantokustannukset eivät edellytä merkittäviin hinnan nostoihin, on Niinistön mielestä korotettava nykyistä turpeelle määrättyä veroa. Kokoomusjohtoisen hallituksen ohjelmakin tosin sanoo, että polttoturpeen veroa korotetaan kolme euroa megawattitunnilta vuoden 2013 alusta aikaisemmin säädetyn yhden euron suuruisen korotuksen sijasta, jolloin vero nousisi nykyisestä 1,9 eurosta 4,9 euroon megawattitunnilta. Turpeen vero nousisi vuoden 2015 alusta 5,9 euroon megawattitunnilta, mutta vihreät siis haluaisivat aikaistaa näitä 310 prosentin veronkorotuksia.


Tosiasiassa Niinistön iso ongelma liittyy turpeen ja kaikkien muidenkin "ei niin vihreiden" energiamuotojen ylivoimaiseen hintakilpailukykyyn verrattuna tuulivoimaan. Ilman energiaverotuksellisia keinoja, päästömaksuja tai muita keinotekoisia hinnankorotuksia ns. vihreät energiantuotantotavat eivät pärjää. Niinistö on varmaankin lukenut ongelmista, joita Saksan, Iso-Britannian ja Yhdysvaltain (ja monien muidenkin maiden) hallituksilla on sekä aurinko- että tuulivoiman vaatimien vihreiden tukiaisten ja verohelpotusten kanssa näinä velkaantumisen aikoina. Niinistöllä ja myös näillä muilla hallituksilla on aikamoinen eturistiriita kuluttajien kanssa, joiden etu olisi tietysti edullinen energia.


Kuvan lähde: Vihreä Lanka
Tuulivoimaan on maailmalla panostettu viimeisen 20 vuoden aikana kiihtyvästi. Kukaan ei taida tietää todellista panosten summaa, mutta se on jossain useiden tuhansien miljardien eurojen luokassa. Tästä huolimatta maailman ihmisten käyttämästä energiasta tuotetaan tuulivoimalla noin nolla prosenttia (lähimpään prosenttilaskuopin kokonaislukuun pyöristettynä).  Suomessa tuulivoima ei tuota sitäkään silloin, kun energian tarpeemme on korkeimmillaan talvisten pakkaspäivien aikana. Tuulivoimalat kuluttavat tuolloin energiaa pysyäkseen joskus otollisempia hetkiä varten käynnistettävinä. Turve sentään palaa  aina luotettavasti tuottaen sekä lämpöä että sähköä koteihin ja yrityksille.


Jos tuulivoimasta olisi edes osittain kelvolliseksi energiaratkaisuksi Suomessa, olisimme jo nähneet tuon vihreän innovaation hedelmiä. Tai olemmehan me nähneet. Sähkölaskumme kaikki korotukset viime vuosikymmenellä ovat tuulivoiman tarvitsemien tukiaisten ja niihin rinnastettavien päästömaksujen syytä. Mutta siinä ne näkyvimmät asiat sitten olivatkin. Toki voit itsekin tarkistaa tuulivoiman merkityksen Fingridin sivulta.


Pitäisikö ympäristöministerin miettiä kotitalouksien veronkorotustarpeita enemmän todellisia ympäristön suojelun asioita? En vastusta sitä, että Niinistö panee turpeen nostajat koville vesistöjen pitämiseksi puhtaina, sillä epäilen itsekin Vapon pilaavan vesistöjä huomattavasti turvesoillaan. Mutta ei tämä tilanne kovemmalla verotuksella parane. Luonnonsuojelurikoksiin tarvitaan kovia sakkoja. Mutta en muuten vastustaisi sitäkään, että hieno saaristomme pidettäisiin puhtaana hyödyttömistä sekä visuaalista että akustista maisemaa pilaavista ja muuttolintujen lentoreitit vaarantavista tuulimyllyistä.  


Jännityksellä odotan muiden hallituspuolueiden kommentteja Niinistön vaatimalle energiaverotuksen nopeutetulle kiristämiselle. Erityisesti minua kiinnostaa valtiovarainministeri Urpilaisen ja SDP:n kannanotto tasaveroksi luokiteltavan turvemaksun korotuksesta. Onko perussuomalaisille tulossa herkkupaloja seuraaviin vaalikampanjoihin? Mikään ei nimittäin uponnut paremmin yleisöön Timo Soinin viime eduskuntavaalien toritapahtumissa kuin hänen tositarinansa sähköveron korotuksesta: "Sain niin helpottavan kirjeen sähköyhtiöltä: Sähkölaskunne nousee veronkorotuksista johtuen. Mutta onneksi teidän ei tarvitse tehdä mitään, sillä me laskutamme korotukset automaattisesti." 


Vielä pieni vinkki Arhinmäellekin: Sähkö- ja lämmitysmaksut iskevät yhtä paljon kilowattituntia tai kilokaloria kohti niin rikkaaseen kuin entiseen kommunistiinkin. Tasaverosta siis on kyse.



1 kommentti:

  1. Tässä vasta tuli Fortumilta kirje jossa mainostettiin sähkönhinnan laskua. Kyllähän tuommoiset ostovoimaa lisäävät tapahtumat pitää kerätä kansalta pois veroja korottamalla. Mitäs se köyhä sillä rahalla tekee. Valtiohan sitä enemmän tarvitsee.

    VastaaPoista