lauantai 1. lokakuuta 2011

Helsinki citypunavihreäksi demilitarisoiduksi alueeksi?


Helsinki taitaa olla ainoa paikkakunta Suomessa, joka haluaa päästä irti varuskunnastaan. Se on sikälikin erikoista, että Helsingin varuskunnassa koulutetaan joukkoja nimenomaan Helsingin puolustamiseksi. Muissa varuskunnissahan joukkojen koulutus tapahtuu enemmänkin koko Suomen puolustamiseksi. Ja pääosin Santahaminassa koulutettavat ovat helsinkiläisiä nuoria miehiä ja naisia.

Cityvihreän Osmo Soininvaaran laatima aloite, jonka peräti 49 kaupunginvaltuutettua on allekirjoittanut, tähtää siihen, että kaupunginjohto käynnistäisi neuvottelut valtion kanssa Santahaminan muuttamisesta asuin- ja virkistysalueeksi. Aloitteessa vaaditaan aikataulua puolustusvoimien poistumiselle Santahaminasta, ja asiasta tulisi päättää pikaisesti. Nopeasti laskettuna aloitteen on allekirjoittanut pääosa vihreiden, vasemmistoliittolaisten ja demarien valtuutetuista. Puhtaasti punavihreästä aloitteesta siis on kysymys, vaikkakaan vielä ei voi pois sulkea vihreiden markkinatalousosaston yksittäisten jäsenten mukanaoloa.

Everstiluutnantti Jarmo Nieminen on jo kirjoittanut ansiokkaasti Santahaminan varuskunnan merkityksestä nykyisellä paikallaan. Kirjoituksen keskusteluosuudessa on mielenkiintoisia näkökulmia asiaan, mm. luontoillasta tutulta Jaakko Kullbergiltä.

Santahaminan siviilikäyttö nousee esiin ennen kunnallisvaaleja yhtä varmasti kuin aurinko aamuisin. Esittäjät vain vaihtuvat ajan kuluessa. Mutta aina ne esittäjät tulevat vasemmistosta tai nykyisin yhä useammin vesimelonijoukoista. Santahaminan siviilikäyttökeskustelun herättäjät haluavat siirtää kunnallisvaaliteemat johonkin sellaiseen, joka vähentää tarvetta keskustella kaupunkilaisten hyvinvointiin oikeasti liittyvistä asioista. Kun keskustellaan Santahaminasta, ei tarvitse keskustella kohoavista asumiskustannuksista, surkeasta lumenpoistosta tai keinotekoisista vihreistä ruuhkista jne.

Entä, jos annettaisiinkin tällä kertaa periksi Helsingin vihreille ja vasemmistolle. Ja annettaisiin periksi saman tien kunnolla. Julistetaan Kehä III:n eteläpuolinen alue yksipuolisesti demilitarisoiduksi vyöhykkeeksi, jota ei aiotakaan puolustaa missään olosuhteista. Kaartin Jääkärirykmentin kouluttamien joukkojen kriisiajan tehtäväksi määritettäisiin vihollisen pitäminen Kehä III:n eteläpuolisella alueella, kunnes Helsingin citypunavihreät pääsevät rauhasta sovintoon miehittäjänsä kanssa.

Tämän uuden vihreän puolustuspäätöksen myötä Pääesikunta ja Puolustusministeriö pitäisi tietysti siirtää vaikka Hämeenlinnaan. Suomenlinnassa sijaitseva Merisotakoulu voitaisiin siirtää Turkuun ja Santahaminassa toimiva Maanpuolustuskorkeakoulu Mikkeliin. Ehdoksi pitäisi tietysti asettaa se, että Helsingin kaupunki ostaa noin 50 neliökilometrin laajuisen harjoitusalueen jostain Etelä-Suomesta kehän puolustusjoukoille ja rakentaa nykyistä vastaavat tilat muille pois siirrettäville joukoille, laitoksille ja esikunnille. Puoli miljardia euroa voisi siihen riittää. Tällä toimella Puolustusvoimat voisi säästää merkittävästi. Yksin pääkaupungin ilmapuolustusvelvoitteesta vapautuminen merkitsisi satojen miljoonien eurojen kustannuspaineista vapautumista, mikä mahdollistaisi puolustushaluisemmasta Suomesta huolehtimisen paremmin. 

Ehkä emme kuitenkaan anna Soininvaaran ja vasemmiston viedä Helsinkiä. Mutta voimme avoimesti halveksua aloitetta, jonka tavoite taitaa olla kunnallispoliittisen keskustelun harhaanjohtaminen. Mistä aiheista vihreät ja vasemmisto eivät halua keskustella? Siitä tässä on kysymys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti