tiistai 4. lokakuuta 2011

Kokoomuksen siunaamat punavihreät tasaverouudistukset jatkuvat koko vaalikauden

Tasaveron mannekiini
Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen veropolitiikka vie Suomea kohti tasaverotusta ja kasvattaa     tuloeroja, toteaa arvioi Aalto-yliopiston vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas maanantaina 2.10.2011 A-studiossa. Niskakangas perustaa väitteensä siihen, että hallitus on korottamassa ns. syntiveroja, joihin lasketaan mm. polttoaine-, alkoholi-, tupakka-, virvoitusjuoma- ja makeisverot. Näitä verojahan  jokainen kansalainen maksaa kulutuksensa mukaan saman prosentin, kun ansiotulojen valtionverotuksessa on voimassa progressio eli suurituloinen maksaa isomman prosentin. Niskakankaan lisäksi keskuskauppakamarin veroasiantuntija Pauli K. Mattila on väittänyt, että hallituksen verolinja jatkaa tasaverokehitystä.


Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (SDP) väitti A-studiolle, että kulutusverot eivät ole tasaveroja vaan terveysveroja, joiden maksamista jokainen pystyy välttämään muuttamalla käyttäytymistään. Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (Vas) torjui syytöstä väittämällä, että lääkkeiden, ruuan, vaatteiden ja asumisen verotus ei kiristy. Valitettavasti molemmat vasemmistopuolueiden puheenjohtajat ovat väitteissään väärässä.

Urpilaisen väite on enemmän väärä, sillä karamelli, alkoholi, tupakka ja bensalitra todella maksavat köyhälle vähintään saman verran kuin rikkaalle. Niistä maksettava vero on kaikille samansuuruinen, joskin rikas saanee erilaisilla hyvän asiakkaan alennuksilla tuotteensa tosiasiassa kokonaisuudessaan vähän halvemmalla. Polttoaineveron kallistama bussilippu ja mikä tahansa muukin kuljetuskustannus maksaa köyhälle tasan yhtä paljon enemmän kuin rikkaallekin. Polttoaineveron korotus aiheuttaa myöskin jokaisen kuljetetun hyödykkeen hintaan nostopaineita, jotka näemme nopeasti inflaationa, joka syö köyhemmän rahapussista paljon suuremman osuuden.

Arhinmäki, joka on oikeassa lääkkeiden ruoan ja vaatteiden verotuksen säilymisestä nykytasollaan, erehtyy asumisen verotuksen osalta. Asumisen verotus nimittäin kiristyy aina, kun energiaverotusta kiristetään. Sen voit asumismuodostasi riippuen tarkistaa vuokrastasi, sähkölaskustasi, lämmityslaskustasi tai uudisasuntosi hinnasta. Ja nuo korotukset ovat energiayksikköä kohti tasan samansuuruisia rikkaille ja köyhille. Urpilainen on tietysti oikeassa siinä, että varsinkin talvella teltassa asuminen olisi köyhälle edullisempaa verrattuna lämmitettyyn asuntoon.

Köyhempi suomalainen siis maksaa ensi vuonna suhteellisesti enemmän pienistä nautinnoistaan, kulkemisestaan ja asumisestaan kuin tänä vuonna. Toivottavasti hallituksen lupaama perustulon korotus edes osin kompensoi korotuksia. Tässä taitaa käydä niin, että nämä "syntiverojen" korotukset nostavat inflaatiota ja maksuja juuri saman verran tai enemmän, mitä hallitusohjelman lupaama perustulon korotus ja sovittavat palkankorotukset tuovat pienituloisimmille.

Vasemmistopuolueille jo pitkään jatkuneen tasaverokehityksen pysäyttäminen oli tärkeä tavoite hallitusneuvotteluissa. Ne onnistuivatkin estämään arvonlisäveron korotuksen, johon oikeistopuolueet olisivat olleet valmiita.

Valitettavasti verojen korotukset eivät lopu näihin jo hallitusohjelmassa periaatteessa sovittuihin korotuksiin. Koska hallitus todennäköisesti ei osana mahdollista kaksivuotista tuloratkaisua ja vastoin kokoomuksen kantaa voi korottaa keskituloisten tuloveroja, sen on etsittävä muita tulolähteitä. Vihreiden mukanaolo hallituksessa viittaa siihen, että tähtäimessä ovat energiaan liittyvien verokohteiden haku, jotka ovat polttoaineveron lailla tasaveroja. Kun tämäkään ei tule eurooppalaisen talouslaman keskellä riittämään, on lopulta edessä myös alvin korotus parilla prosentilla.

Urpilainen ja Arhinmäki pääsevät tätä menoa Guinnessin ennätysten kirjaan poliittisen takinkäännön ennätysten haltijoina, mutta kansanterveyden puolustajina. Vihreät voivat kertoa kannattajilleen rankaisseensa köyhiä energiankuluttajia. Ja Katainen voi julistaa kantaneensa vastuuta. Kaikki ovat tyytyväisiä paitsi pakkastalven keskellä teltassa asuva ja kävellen samoileva pienituloinen suomalainen, joka on Urpilaisen kehotuksesta tervehdyttänyt elämäntapojaan. Kenen poliittiseen laariin mahtavat tasaverokorotukset sataa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti