Ylen uutisen kuvitusta. Kuva: YLE / Jani Aarnio |
Vuonna 1999 pystytettyjen, Ilmariksi ja Ilonaksi nimettyjen, tuulivoimaloiden yhteinen tarina on päättynyt, kun Ilona-mylly on purettu uusien voimaloiden tieltä. Kotkan Energia on tilannut uudet 2,4 megawatin tuulimyllyt Mussalon tuulivoimapuistoon saksalaiselta Enercon-yritykseltä. Voimalat ovat lähes 100 metriä korkeat, kun Ilona ja Ilmari ovat 60-metrisiä. Myös siipien pituus on uusissa voimaloissa lähes kaksinkertainen Ilmarin siipiin verrattuna.
Uusien tuulivoimaloiden kustannukset nousevat lähes 9 miljoonaan euroon, kun lupien ja konsulttiselvityksien kustannukset ynnätään yhteen. Kotkan Energian toimitusjohtaja laskee, että uusien voimaloiden pystyttäminen silti kannattaa, koska ne pääsevät syöttötariffin piiriin.
- Jos tällä hetkellä sähkön markkinahinta on noin 35 euron kieppeillä, niin ensimmäisinä vuosina uusille voimaloille saadaan takuuhintaa 103 euroa eli kolminkertainen summa markkinahintaan nähden. Ilona ja Ilmari ovat joutuneet tulemaan toimeen pelkällä markkinahinnalla, Vesa Pirtilä kertoo.
Vanhojen myllyjen kunnossapito on myös tullut sen verran kalliiksi, ettei niiden pyörittäminen ole energiayhtiön näkökulmasta enää kannattavaa.
Havainnekuva Mussalon uusista tuulivoimaloista |
Jos minä teen sopimuksen tuulisähkön ostamisesta, maksan siitä noin 58 euroa megawattitunnilta. Ero Kotkan Energian saamaan syöttötariffihintaan on siis 45 euroa. Arvaapa kuka maksaa tuon erotuksen? Sen maksat Sinä ja muut suomalaiset sähkönkuluttajat osana omia sähkölaskujanne. Jokainen uusi tuulivoimala siis tuo automaattisen korotuksen meidän jokaisen sähkölaskuun. Tuon tien päässä on nykyiseen verrattuna vähintään kaksinkertainen sähkön kuluttajahinta, jollaista jo peritään Saksassa ja Tanskassa.
Siirrytäänpä sitten tuon uutisen viimeiseen lihavoituun kohtaan, jossa energiayhtiö toteaa 14-vuotiaan tuulimyllyn kunnossapidon tulleen niin kalliiksi, että pyörittäminen ei ole ollut enää kannattavaa. Lausunto todistaa sen, että ilman syöttötariffia tuulivoima ei tuota yhtiöille voittoa. Mutta hälyyttävää on se, että vasta 14-vuotias voimala on tullut ylläpidon osalta tiensä päähän. Nimittäin yleisissa tuulivoiman kannattavuuslaskelmissa voimaloiden elinkaareksi on oletettu 25 vuotta. Ilona-voimala on noissa laskelmissa vasta keski-ikäinen. Tuulivoimalat eivät siis Ilonan ja Ilmarin tapauksissa kestä suunniteltua elinkaarta, vaan ne pannaan teloitukseen ilmeisesti kovin vikaherkkinä ja kalliina ylläpitää. Pitäisikö tuulivoiman kustannuslaskelmat tehdä uudelleen?
Onkohan Kotkan Energia laskenut asiat oikein purkaessaan jotenkuten toimivat Ilmarin ja Ilonan sekä tilatessaan yhdeksän miljoonan euron hintaiset uudet tuulivoimalat. Nuo pääomakuluthan ovat suhteellisesti suurin osa tuulivoimalan elinkaaren kokonaiskustannuksista. Eikö halvempaa olisi ollut ostaa sähköä tuulivoimaloille 45 euron markkinahintaan, pyörittää sillä siipiä hitaasti ja myydä tuulivoimaloiden sähkö 103 euron syöttötariffihintaan? Ai niin, Ilona ja Ilmari eivät olleet syöttötariffin piirissä. Harmi. No samaa ideaahan voi käyttää uusien tuulimyllyjen kohdalla. Ylläpitokulut halpenisivat takuuvarmasti. Business-idea on vapaasti käytettävissä, ellei olekin jossain jo käytössä.
Aiemmin blogosfäärissä oli tieto espanjalaisista aurinkovoimaloista, jotka tuottivat sähköä verkkoon YÖAIKANAKIN. Yö - aurinko - hmm? Tutkittiin ja todettiin, että kavereilla oli dieselvoimala: dieselsähkö maksoi heille 35c/kWh ja aurinkosähköstä sai 115c/kWh. Kannatti siis tehdä sähköä dieselillä yötäpäivää, kun 80c/kWh tuli puhtaana käteen.
VastaaPoistaJoten vinnki: eikun dieselvoimala väkkärän sokkeliin ja rahoiksi!
-Beowolf-