tiistai 20. syyskuuta 2011

Halla-ahon syyttäminen ja haukkuminen eivät vähennä poliittisia ongelmia

Sylkykuppi?
Perussuomalaisten Jussi Halla-ahosta on tullut yleinen sylkykuppi. Siihen sylkevät kaikki ne, jotka haluavat korostaa omaa ylivertaista humaanisuuttaan, liberaaliuttaan, valmiuttaan maailmaan ilman rajoja ja vihreyttään.

Uusina sylkijöinä ovat olleet entiset johtavat poliitikot, Paavo Lipponen (SDP) ja Mari Kiviniemi (Kesk.), joilla molemmilla on pyrkimys kääntää hieno menneisyys uudeksi hienoksi tulevaisuudeksi.  On jännittävää nähdä, montako prosenttia suosiota sylkijöiden laariin sataa. Epäilen, että ei juuri yhtään.

Neljä vuotta sitten lähes täysin tuntemattomasta Jussi Halla-ahosta on tullut muutamassa vuodessa tunnetumpi poliitikko kuin useimmista kolmen vanhan valtapuolueen pitkäaikaisista ministereistä tai kansanedustajista. Kiitos tästä maineesta johtuu kahdesta asiasta. Ensimmäinen on tietysti nopea ja ajoittain dramaattinen joutuminen lähes kaikkien puolueiden uskonsoturien sylkykupiksi. Se tuo julkisuutta lähes logaritmisesti.

Halla-aho?
Toinen ja ehkä vielä tärkeämpi asia on Halla-ahon melko yksinkertainen poliittinen sanoma: Maahanmuuttopolitiikka on viime vuosina ollut huonoa ja osin hallitsematonta. Erityisesti humanitaarinen maahanmuutto eli turvapaikkaturismi on ollut Suomen etujen vastaista monella tavalla ja niin kallista, että valtiovalta ei ole uskaltanut julkaista laskelmia sen kustannuksista. Kansan enemmistö on ainoan asiasta tehdyn tutkimuksen mukaan samaa mieltä Halla-ahon kanssa asiasta, vaikka kaikkea Halla-ahon kirjoittamaa se ei allekirjoittaisikaan. Eräästä toisesta mielipidekyselystä voisi päätellä, että Jussi Halla-aho&Co saa jopa eurooppalaisen enemmistön tuen.

Halla-ahon haukkumisella on tietysti muitakin tarkoitusperiä. Mikään ei sopisi vaikeaan taloudelliseen miinakenttään ajautuneelle sixpack-hallitukselle paremmin kuin Perussuomalaisen puolueen hajaannus. Samaa asiaa rukoillaan tupailloissa, joissa kauhistellaan vähintään joka kolmannen Keskustapuolueen kannattajan katoamista perussuomalaisten leiriin.

Tosiasia kuitenkin on se, että Halla-ahon käyttäminen sylkykuppina ei paranna Kiviniemen hallituksen jäljiltä kehnoa maahanmuuttopolitiikkaa eikä sen kansansuosiota. Eikä se pitkään kykene peittämään Kataisen hallituksen kävelyjälkiä eurotalouden miinakenttään. Perussuomalaisten syyllistäminen halla-aholaisuudella ei hajota myöskään suurinta oppositiopuoluetta, jos sekä Soinin että Halla-ahon hermot pitävät.

Toivottavasti Timo Soinin hermot pitävät, ja toivottavasti Halla-aho jatkaa poliittista kritiikkiään. Tämä taitaa vaatia Jussi Halla-aholta jonkin verran hyväksyttävämpää retoriikkaa. Älykkäänä kansanedustajana veikkaan Halla-ahon kykenevän tyylilajin muutokseen. Valitettavasti sekään ei vähennä ongelmia maahanmuuttopolitiikastamme. Mutta tyylilajin muutoksella kerätään runsaasti lisää ääniä seuraavissa vaaleissa. Ja niillä puolestaan varmistetaan laajan sananvapauden ylläpito, josta sylkykuppisyyttelijät eivät näytä kantavan huolta.

5 kommenttia:

 1. Risto Jääskeläinen25. syyskuuta 2011 klo 18.33

  Ainakin PS-puolueen hajottaminen näyttäisi olevan tavoitteena ihan presidenttiehdokkaita myöten, irtisanoutumisvaatimusten muodossa. Oliskohan RKP:lle esitetyt vaatimukset Freudenthalista irtisanoutumisesta jotenkin takertuneet kurkkuun?

  Ja tuskinpa sillä mikään olennainen ongelma ratkeiaisi, jos PS hajoaisi?

  Jo alussa esittämäsi arvelu, että itsekorostus on taustalla, tuntuu ihan uskottavalta monissa tapauksissa. Eikä minulla ole pahasti poikkipuolista sanottavaa muustakaan esittämästäsi, Mikko. Hyvä, että olet saanut blogit pystyyn.

  VastaaPoista
 2. Risto

  Kiitos kommentista. Blogit ovat nyt tässä ja pysyvät ainakin hetken näin. Lukijoita tarvitaan lisää, joten kiitollisuudella otetaan vastaan linkkauksia juttuihin vaikka Puheenvuorossa.

  VastaaPoista
 3. Hyvä artikkeli josta melkoisella varmuudella voidaan todeta ensi vaaleissa jälleen, että ahäkutti, mitäs minä sanoin.

  T.Myös US-puheenvuorosta bannattu Jari-Petri Heino

  VastaaPoista
 4. Hyvä J-P Heino

  Mukavaa kuulla Sinusta täällä. Sitten vaan kirjoittamaan Turistin päiväkirjaan samanlaisia teräviä merkintöjä, mitä julkaisit Puheenvuorossa.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 5. J-P Heino joka sai kommenteilleen aika lailla kymmenkertaiset thumbs-upit muihin nähden.

  Joka (joskus jopa) äärikärjistäen sanoi miehekkäästi asiat kuten näki...

  Vitun Huusko..

  Jos olisi ollut munaa.. Olisi voinut vakiinnuttaa miljoonakertaisen kansalaiskeskustelu-aihion Puheenvuoro-foorumilla.

  Akuliina ja tää what-ever -tyttö (jonka yhdenkään blogikirjoituksen sisältöä en muista) pääsee karuselliin kyllä.. Ja Yle-Puheellekin.. Vaan ei Mäkinen lähdearkistoineen ja rakentavine kommentoineen..

  Ikinä.

  Mäkisen kirjoituksethan ovat juuri sitä "vihapuhetta"...

  Jahka Kreikka kaatuu.. Lähtee Henri Myllyniemikin...

  Jotu on hyvä esimerkki aikuismaisesta debaatikosta. Vahva mielipide-ero Israelista mutta kykenee erottamaan asiat ihmisistä.

  Meloni-ihmisten ongelma on juurikin hyökkääminen henkilöön... Mutta mitä voit odottaa tosiasioiden kieltäjiltä.. Humanismi voi olla myös vaarallista.

  Paavom

  VastaaPoista