tiistai 27. syyskuuta 2011

Oikeusministeri Henriksson osoittaa aavistuksenomaisesti perussuomalaista ryhtiä

Oikeusministeri Henriksson
Uusi oikeusministerimme, Anna-Maja Henriksson (RKP), pääsi maanantaina 26.9. ainakin MTV3:n uutisiin. Henrikson kertoi valtion palkkaavan lisää syyttäjiä ja käräjätuomareita, jotta varsinkin talous- ja seksuaalirikollisuusjuttujen käsittelyaikoja tuomioistuinlaitoksessa voitaisiin lyhentää. Hyvä niin, sillä käsittelyajat ovat olleet liian usein tuskallisen pitkiä erityisesti rikosten uhrien näkökulmasta katsottuna..


Muutenkin Mäkisen torpassa on kuunneltu kiinnostuksella oikeusministeri Henrikssonin puheenvuoroja. Henriksson ei ole ollut vaatimassa rangaistusasteikon lieventämistä eikä uudentyyppisiä virtuaalirangaistuksia edeltäjiensä tapaan. Päinvastoin pietarsaarelainen Henriksson on vihjannut pohtivansa mm. ehdolliseen vankeusrangaistukseen sisällytettävää pientä tutustumista vankilaelämään - siis arestia. Hän on niinikään pohtinut mahdollisuuksia eräistä väkivaltarikoksista nykyisin annettavien seuraamusten lievää koventamista.


Onko Henriksson RKP:n populisti vaiko tosissaan näissä pohdinnoissaan, jää nähtäväksi. Kun katsoin Henrikssonin esiintymistä vaikkapa YLE:n ruotsinkieli-illassa joskus ennen vaaleja, mieleeni tulivat kotiseutuni vahvat perussuomalaiset naiset, jotka ajoivat lähes aina tahtonsa läpi. Minä pidin tuossa kielikeskustelutilaisuudessa Henrikssonin asenteesta ja tahdonvoimasta, vaikka en ole pakkoruotsin kannattaja. Ihailen naisia, joilla on uskallusta sanoa mielipiteensä selkeästi vastoin enemmistön kantaa. 


Oikeusministeri Henrikssonilla ei ehkä ole suuria ongelmia saada palkkarahoja muutamien kymmenien syyttäjien ja tuomarien rekrytoimiseksi. Mutta hänellä on isoja muutosvastarintaongelmia jo omassa ministeriössään rangaistusten koventamiseksi puhumattakaan "ehtoollisen" kasvattavan luonteen parantamiseksi. Toivottavasti Henriksson saa  näihin asioihin tukea kaikilta, vaikka monilla on kieliasioihin hänen kannastaan poikkeava näkemys.


Yksi asia kyllä jäi askarruttamaan MTV3:n jutussa. Henriksson lähes lupasi, että ns. paljusellit - siis vankihuoneet, joissa ei ole omaa vesivessaa - katoavat nopeasti. No hyvä sekin tietysti. Mutta milloinkas varusmiehille hankitaan vesivessat maastoharjoituksiin tai edes majoitustupiin? Nämä varusmiehemmehän eivät ole suorittamassa rikosseuraamusta. He ovat parhaita poikiamme ja tyttöjämme. Vai onko tarkoitus säästää ennätyksellisillä puolustusmenoleikkauksilla remonttirahat vaarallisimpien vankien vesivessaremontteihin? Ehkä tämä ei ole oikeusministeri Henrikssonin ongelma, vaan kysymys pitäisi esittää PM Kataiselle ja VM Urpilaiselle?


Joka tapauksessa oikeusministeri Henriksson on näillä ansioilla Mäkisen suosikki sixpack-hallituksessa. Tosin pakko on myöntää, että kovin vaatimattomilla ansioilla pääsee suosikiksi. Mutta tsemppiä Anna-Majalle joka tapauksessa em. asioiden ajamisessa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti