maanantai 26. syyskuuta 2011

Kataisen hyvä havainto

Pääministeri Katainen valitteli 25.9. Ylen pääministerin haastattelutunnilla "Suomessa on jo vähän aikaa vallinnutta epäsuomalainen ilmapiiri, jota voi kuvata tällaiseksi ehdottomuuksien ilmapiiriksi". Katainen katsoo, että suomalaisen politiikan arvoihin ovat perinteisesti kuuluneet muun muassa maltillisuus ja eteenpäin katsominen. Katainen on huolissaan asenteiden viimeaikaisesta jyrkkenemisestä. Tässä muutamien kuukausien aikana näitä perinteisiä arvoja - harkitsevaisuus, maltillisuus, vastuunkantokyky – niitä on horjutettu ja niiden tilalle on tarjottu hyvin jyrkkää mustavalkoista maailmankuvaa, Katainen arvioi ja toivoi, että presidentinvaaleissa ehdokkaat ottaisivat ilmapiiriin kantaa.


On oikein hyvä, että pääministeri on huomannut muutoksia Suomen ilmapiirissä. Maamme poliittisessa elämässä on todella asioita, joita menneinä vuosikymmeninä en sieltä muista havainneeni, mm. seuraavat:

  • Valtio velkaantuu ennätyksellistä vauhtia, eikä hallituksen johtokaksikko pohdi juuri muuta kuin lisälainojen antamista konkurssikypsille etelän maille.
  • Suomeen on tuotu  Afrikasta ja Lähi-idästä isoja positiivisesti diskriminoitujen ihmisten ryhmiä osin eläteiksi, jotka ovat tehneet tavallisesta suomalaisesta negatiivisesti syrjityn.
  • Eduskuntavaalien ainoa voittajapuolue yritetään mustamaalata vaalien jälkeen erilaisilla leimakirveillä - mm. rasismi- ja vihapuhesyytöksillä.
  • Suvaitsevaisuudesta ja monikulttuurisuudesta on tehty ahdasmielisiä ja virallisia valtiodogmeja, jotka eivät suvaitse muita näkökulmia. Missä se moniarvoisuus luuraa?
  • Cityvihreät tasaverouudistukset kasvattavat Suomessa euroalueen nopeinta inflaatiota samalla, kun sixpack-hallitus viestittää nollalinjaa palkkoihin.
  • Uudet ministerit esittävät rajoituksia tai kieltoja asioihin, joiden nykytilan sopivuudesta vallitsee laaja konsensus. Valtion menoleikkaukset kohdistuvat suomalaiseen keskiluokkaan, maaseudun ihmisiin ja maanpuolustukseen, kun menolisäykset siirtyvät ulkomaisille pankeille, energiayhtiöille ja kehitysapujohtajille. 
  • Suomalaisten etu ja vapaudet näyttävät olevan kateissa monissa muissakin asioissa? 

Ei ole kovin ihmeellistä, jos keskusteluilmapiiri on ollut kiristymään päin. Vihaisimmat kannanotot ovat kuitenkin tulleet sixpack-puolueiden suunnasta. Olen eri mieltä pääministerin kanssa tällä hetkellä tarjottavan maailmankuvan väreistä. Se ei ole mustavalkoinen vaan jyrkän punavihreä. Pitäisikö Kataisen jyrähtää nimenomaan hallituksen sisällä?

Toivottavasti presidentinvaaleissa ehdokkaat todella ottaisivat kantaa kansaa riepoviin asioihin ilmapiirin puhdistamiseksi. Rehelliselle ja ilmaa raikastavalle keskustelulle taisi tulla mahdollisuus, kun ehdokkaita on riittävästi. Tässä keskustelussa panen toivoni Soinin ja Väyrysen väliseen dialogiin ;-) Muut lienevät lahjakkaampia yllä olevan luettelon asioiden mutustelussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti